miercuri, 1 februarie 2012

Câţi proşti populează internetul şi cum ne distrăm în fiecare zi cu newsletterul de la Editura For You


De multe ori am stat şi m-am gândit de ce lumea se prosteşte în halul ăsta, de ce în ultimii ani pare că IQ-ul general al populaţiei scade. Aţi observat chestia asta? Tot felul de idei creţe, tot felul de proşti cu idei... mă întreb de unde dumnezeu apar ăştia?
Io zic că nu apar de undeva anume, ei au fost mereu aici, însă acum au conexiune la internet. Înainte poate nu eram atât de conştienţi de ei, pentru că nu prea aveam legături cu ei, cu excepţia cazurilor în care eram forţaţi de împrejurări să petrecem timp în mediul lor. Dar acel timp se termina la un moment dat şi reveneam la normal. Acum nu se mai poate. Nu se mai poate, pentru că toţi proştii au acces la internet. Toţi. Şi asta mai ales în România, unde internetul e aproape gratis.


Înţeleg că trăim timpuri grele, 50 de ani de cenzură au marcat mentalul colectiv, iar acum probabil se recuperează. Se recuperează absolut toate idioţeniile ce ar fi putut fi spuse în cei 50 de ani, plus doza normală a vremurilor.
Nu vreau să critic vreun sistem de credinţe al vreunei persoane, până la urmă fiecare e liber să creadă în ce vrea... că îi dă forma unui bărbos care a scris un testament şi l-a omorât pe fi-su, că e OZN de pe altă planetă sau vreo sectă terapeutică pe bază de pipi şi caca... problema fiecăruia, na! Şi dacă s-ar opri acolo ar fi foarte bine. Dar nu. Proştii aştia reinventează realitatea. Modifică faptele deja întâmplate, inventează altele noi, bagă două trei senzaţionalisme demne de OTV, apoi publică dejecţiile pe unde apucă.


Un astfel de loc, pe care eu (şi nu numai eu) de mult îl consider coşul de gunoi al literaturii de orice fel este Editura For You. Această editură este una din zecile probabil, care se ocupă cu publicarea de noi cărţi şi texte în materie de spiritualitate şi gândire modernă. Aşa zic ei. De fapt este o ciorbă new age, ce pluteşte în derivă şi care încearcă disperată să găsească un sens comun tuturor formelor de spiritualitate existente... de la Dumnezeul creştin, la îngerii lui care comunică prin telepatie cu anumiţi mediumi şi le transmit mesaje pentru noi, marea masă de proşti care este dispusă să creadă, până la fizică cuantică, alchimie, bioenergie... ajungând evident şi la spiritualitate orientală, karma, zen, reiki sau chiar la înţelepciuni mayaşe, civilizaţii extraterestre şi ... orice altceva vă mai trece prin cap. Serios, literalmente, fix orice altceva, indiferent cât de stupid vi se pare... dacă v-a trecut prin cap, în secunda doi va fi publicat la editură şi transmis prin newsletter.
Aţi visat aseară că staţi de vorbă cu un omuleţ mic şi portocaliu care afirmă că face parte din civilizaţia Abracadabra de pe planeta Măgăruşului, din constelaţia Turma, care are un mesaj despre iubire către locuitorii planetei Pământ? Scrieţi o carte şi publicaţi-o la Editura For You. Veţi fi considerat un mare gânditor modern şi un mare deschizător de inimi şi suflete.
Deci total ghiveci.


Hai că am zis că nu critic sisteme de credinţă şi veţi zice că tot am facut-o. Nu dragilor, ca să am ce critica, trebuie să existe un sistem, să aibă o logică intrinsecă la nivel de coerenţă, să aibă un set de credinţe codificate şi un număr de adepţi care cred în acel set. Nu e cazul aici.


Aici se poate vorbi doar de o grămadă de proşti neînţeleşi, scăpaţi de la psihiatru, cu diverse probleme de percepţie şi înţelegere a lumii exterioare, care s-au adunat ei aşa într-un grup şi s-au gândit să revoluţioneze... ceva. Cel mai tare mă distrează faptul că "ei" sunt în stare să halească orice căcat, dacă este ambalat cum trebuie (vezi omuleţul portocaliu din vis)... şi nu exagerez cu nimic aici. Sunt conspiraţionişti până în măduva oaselor şi ingerează orice informaţie care "dezvăluie lumea" altfel de cum apare ea tuturor.


De exemplu, ultimul newsletter de la deja celebra editură, tratează "mituri şi legende" legate de Titanic. Chiar dacă titlul spune "mituri" şi "legende", informaţiile prezentate acolo sunt prezentate ca valide, nici măcar o urmă de ironie sau glumă fină, care să facă articolul măcar entertaining şi atât. Nu, e plin de senzaţionalism, nu combate absolut nimic, ci doar serveşte gogoşi pentru proşti. Vă dau un link să vă lămuriţi.


Haideţi să ne ocupăm puţin de el. L-aţi citit? Ok.


1. Cine este autorul? Unde a fost publicat prima dată? Ce bibliografie are?
Textul apare copy paste pe mai multe site-uri de gen (esoterism, misticism, 2012, biblioteca secretă, faţa nevăzută a lumii şi alte căcaturi). Nicăieri nu apare autorul şi bibliografia. Vreau să ştiu şi eu de unde sunt culese informaţiile acelea.


2. Apar citate fără sursă, de genul “dacă nu vreţi să vă pierdeţi soţul, atunci faceţi tot posibilul ca să-l răzgândiţi de la călătorie”... nume de persoane care nu apar la nici un fel de search google, cum ar fi Dethmer, Carl-Yorgen Huss, Winnie Cowts. De fapt apar, doar rezultate in limba română, din acel text şi nişte variante traduse ale aceluiaşi text. Atât. Deci misteroasa salvare a fost disponibilă doar pentru români, apoi a fost tradusă şi pentru alţii.


Studiind puţin textul şi mergând din site în site, pe urmele "informaţiilor" de necontestat prezentate, am aflat că face parte dintr-o carte numită "Enigme de pe Terra" publicată la Editura Donaris în 2008. Despre această carte însă nu am reuşit să aflu mai multe, deoarece nu există nici o referinţă oficială, ci doar câţiva comentatori afirmă că o au acasă. Nici autor, nici cuprins, nici la editura respectivă nu mai apare.


Dragi prieteni ai mei, inclusiv cititori pe care nu îi cunosc, oameni inteligenţi ce vă aflaţi aici şi îmi citiţi cuvintele, vă daţi seama că acest text a ajuns în newsletter la For You? Cam ce vă spune asta despre nivelul de inteligenţă al celor de acolo, de logica lor, de analiza şi sinteză, de cenzura superioară? Doamne, cât de prost să fii??? Cât???


De fapt, ce pretenţii aş putea să am din partea lor... de Crăciun am primit newsletter cu subiectul: "Colinzi de Crăciun, să vă însenineze ziua şi sufletul". Vă jur, vă fac print screen din mail, dacă nu mă credeţi.


Eu propun să se ia de mână cu Oreste, alt aberant plecat pe coclauri. Voi realizaţi că oamenii aştia au drept de vot? Vă daţi seama că s-ar putea să-i mai creadă şi alţii pe cuvânt fără să facă o mică cercetare pe goagăl?


Voi vă daţi seama că suntem înconjuraţi de mulţi PROŞTI?

2 comentarii:

Iaţcu spunea...

Tocmai ce-am gatat de cetit "asa sunt eu, prost", scrisa cu mare haz de maestrul Uritescu - tatal.
Titluri asemenatoare, ar zice profanul. Da! Dar textul?
Draga mea, unii cred in reichi si constelatiuni bahaiste. De ce nu accepti ca se exista si d-astia ce se inchina la Titanic?

Pitbulitza spunea...

Pentru că ăia care cred în, cum zici tu "reichi şi constelaţiuni bahaiste" au o logică, au o lege, un sistem, care măcar pentru ei e credibil. Ăştia care se închină la zeul căpitan al Titanicului salvat în 1990 toamna, de pe un iceberg, îmbrăcat încă în uniforma de la White Star Line, sunt cazuri medicale şi trebuie internaţi.